Fallet Kevin

 Om jag säger mordet på fyraåriga Kevin förstår ni nog vilket fall jag talar om. Ett nästan tjugo år gammalt fall som fått ny uppmärksamhet i media efter en ny dokumentär på SVT. Igår och idag såg jag samtliga delar och jag har även lyssnat på P3 Dokumentär om den. P3 har dock tagit bort den nu eftersom den kan innehålla felaktiga uppgifter. 

 

Mordet- händelseförloppet

En fyraårig pojke vid namn Kevin hittas död i Arvika den 16 augusti 1998. Kevin blev troligtvis strypt med en pinne mot halsen och flyttades sedan vidare till vattnet(på en lastpall), 30 meter bort från den troliga mordplatsen. Till en början misstänktes det vara en drunkningsolycka men senare syntes skador mot halsen, underliv osv. Några skador på ben som skulle visa på att han blivit släpad fanns dock inte.

Hur och vem som förflyttade Kevin till vattnet är idag fortfarande okänt. Tidigt misstänktes två bröder, fem och sju år gamla för att ha mördat Kevin. Ett spår som polisen valde att gå på och det kom till slut fram ett erkännande. På grund av deras låga ålder blev de inte juridisk dömda för brottet.

 

Ny uppmärksamhet i media

Fallet har återigen fått stor uppmärksamhet då en person tipsade om att det gått felaktigt till. Dan Josefsson som producerar Dokument inifrån: Kevin fallet valde att ta tag i fallet igen för att göra ytterligare research. Då barnen var unga när de förhördes kan det finnas en möjlighet att de hittat på sitt erkännande. Vid stor press kan unga barn hitta på fantasier.   

Även fast pojkarna inte blev dömda i rättegång fick de en stämpel av samhället och svårigheter för de berörda. Robin är idag 23 och Christian är 25 år gammal. I dokumentären sägs de inte minnas någonting, inte ens om de var på plats eller om de gjorde något mot Kevin. 

 

Polisförhören- kritiserade

Förhören som polisen höll med pojkarna har i dokumentären blivit granskade och kritiserade. De kunde pågå i flera timmar utan sina föräldrar. De ställde många ledande frågor för att få fram något och hade ungefär 30 stycken förhör. Något som inte ska göras med så pass unga barn då de börjar med fantasier eller säger något bara för att få träffa sina föräldrar igen. Även erkännandet som polisen lutar sig mot är svårt att se på nu eftersom den inte spelades in. Något som även påverkar trovärdigheten är att de fick hjälp av Sven Å. Christianson som var med i Qucik- fallet, ett fall som bestod av falska erkännanden. 

 

Många obesvarade frågor består; vem var det som flyttade Kevin om det nu var de två som mördade honom? Han vägde trots allt arton kilo, något som en fem och sjuåring inte klarar av att bära. Vem annars var det som ströp Kevin? Det är några frågor vi troligtvis aldrfig kommer få svar på. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt namn :D
Kom ihåg mig?

Din mejl:(Behövs bara ifall du vill ha privat svar)

Din blogg:

Din fina kommentar:

Trackback